Meersstraat

Beschrijving

Onderdeel van de oude verbindingsweg van het dorpscentrum van Heusden naar de kerk van Destelbergen en naar Gent. Aanleg in 1890 over de hele lengte van de Meersstraat van een deel van het traject van de buurtspoorweglijn Gent-Wetteren-Hamme, in gebruik genomen op 17 april 1891. In 1893 ging de exploitatie van privé-handen over naar de "S.A. des Vicinaux des Flandres", in 1903 naar de "S.A. de Transports urbains et vicinaux". Electrificatie van de stoomtramlijn Gent-Heusden en Heusden-Wetteren in 1931-1932. Tegenover de huizenrij nummer 1-13 bevond zich de Tramstatie: een ontdubbeling van de enkele spoorlijn in verscheidene sporen voor het kruisen en wisselen van de trams, tevens rangeer-, laad- en losplaats voor de spoorwagons. Afschaffing van de spoorlijn in 1958 en sindsdien vervangen door een autobuslijn.

Auteurs: Verbeeck, Mieke