Damvalleistraat

Beschrijving

Vroeger onderdeel van de "Lagen Heirweg" van Gent naar Appelsveer (Dendermonde). Ter hoogte van de wijk Stapsteen bleef deze vroeger belangrijke verkeersweg onder deze oude benaming behouden. Ten noorden van de E 17 en deels op grondgebied Destelbergen behield het vroeger natuurgebied bekend staand als de Damvallei plaatselijk haar faam als recreatief oord, hetgeen onder meer aanleiding gaf tot de bouw van weekendhuisjes. In 1939 werd het "Damvallei-Kristalbad" gebouwd, een openluchtzwembad bij een cafetaria-restaurant van 1936. De bijzondere vormgeving van deze modernistische baksteenbouw ging door verbouwingswerken deels verloren. Dwars doorheen de Damvallei loopt de Damsloot, vroeger ook kortweg "Slote" geheten. Deze beek mondt uit in de Schelde ter hoogte van de wijk Klaver. In 1986 verkreeg de Damsloot een gemaal en een spaarbekken om het waterpeil te regelen dat vroeger, ingevolge de getijdenstroming van de Schelde voor steeds terugkerende wateroverlast zorgde in het Damslootgebied.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke