Heidestraat

Beschrijving

Deel van de oude verbindingsweg naar Bornem, parallel aan de spoorlijn, met enkele sporen van landelijke bebouwing uit de 19de eeuw; tegenover Pastoor Van Kerckhovenwijk kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand der Christenen van 1954; de kapel op de oude rooilijn dateerde van 1869.

Kenmerkende lintbebouwing met sociale woningen, opgetrokken door de "Plaatselijke samenwerkende maatschappij Zonnige Woningen", waarvan 16 huizen van 1922-1924 naar ontwerp van C. Bal en E. Lamot (Boom), 14 huizen van 1954 naar ontwerp van E. De Schepper en F. Van Stichel (Brussel); aansluitend bij laatst genoemde werden in 1955 naar ontwerp van van dezelfde architecten 40 woningen gebouwd in de Pastoor Van Kerckhovenwijk; de strook grond waarop deze woningen tot stand kwamen, in de volksmond zogenaamd "het Stappeke", ligt tussen de Heidestraat en het spoor.

• HERTSENS Y. 1987: Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 242-243.
  • SERVAES P. 1972: Vijftig jaar zonnige woningen, Sint-Amands.