Hansbekedorp

Beschrijving

Landelijk straatdorp met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht en aanpassingen uit de 20ste eeuw, vooral na de oorlogsschade van 1918. De voornaamste gebouwen zoals kerk en station werden na de Eerste Wereldoorlog in landelijke stijl heropgebouwd. Vertrekkend aan de spoorlijn Gent-Brugge, en leidend tot de Vaartstraat. De vroegere dorpsmolen van Hansbeke, een houten korenwindmolen, reeds bekend in de 16de eeuw en tot puin vervallen in 1910, werd volledig gesloopt. Ernaast (nummer 51), voor de ingang van het nieuwe kerkhof, staat een bakstenen "Lourdeskapel", gebouwd in opdracht van de kasteelheer Borluut-Kervyn in 1877-1878.

Auteurs: Lanclus, Kathleen