Biebuyckstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat met Hansbeke. Dicht bij het dorp stond eertijds de omwalde motte met kasteel van de adellijke familie Mulle de Terschueren, ook zogenaamd het "Kasteel De Kluize" of "Ter Motte", daterend van circa 1862 en gebouwd op de plaats van het goed "Ten Rietgaver" (zie ook IJsbeerlaan). Het kasteel werd gesloopt in de jaren 1950. Aan de straatkant staat nu nog het neogotische bakstenen kapelletje (nummer 10) eertijds horend bij het kasteel. Voorbij de knik halverwege de straat (nummer 62) stond de zogenaamde "Sprietmolen", een houten olie- en korenwindmolen uit de 18de eeuw, afgebroken in 1938.

• DE POTTER F.-BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen,,reeks I, dl.5, Gent, 1964-1870, p. 16
  • JANSSENS A., Nevele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, 30.

Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen