Stationsstraat

Beschrijving

Belangrijkste (winkel)straat van het gemeentecentrum; verbindt de kerk en het marktplein met het station. Voornamelijk aangepaste 19de-eeuwse bebouwing met eerder kleinschalig volume (bijvoorbeeld nummer 1, 25, 68, 70). Verschillende oudere panden zijn slechts één bouwlaag hoog.

Voorheen bevonden zich in de buurt van deze hoofdstraat verschillende windmolens. De oorspronkelijke zogenaamd "banmolen" bevond zich van 1514 tot 1572 op de Lindenberg. Op plaats van de oude molen werd in 1757 een nieuwe stenen korenwindmolen gebouwd die bleef bestaan tot 1884. De zogenaamde "Plaatsemolen", opgericht in de buurt van het latere Heilig Hartmonument (1936), werd gesloopt in 1883. Een andere molen, een stenen oliewindmolen, gebouwd in 1847-1848 in de Stationsstraat, werd afgebroken in 1899.

Auteurs: Lanclus, Kathleen