Nieuwendam

Beschrijving

Thans langsheen de zogenaamde "Oude Vaart", een bocht van de Brugse Vaart; in 1937-46 door het graven van een breder recht stuk voor de scheepvaart gesloten. De bocht ontstond door de verbinding van de zogenaamde Zuidleie of Brugse Leie met de Hoge Kale toen de Bruggelingen eerst genoemde wilden verbinden met de Leie. Het werk werd stilgelegd door de Witte Kaproenen in 1379. Bij het verder delven van de vaart begin 17de eeuw maar dan in de richting Gent bleef de reeds bestaande bocht behouden. Straat zogenaamd naar het "Hof van Nieuwendam", één van de verdwenen pachthoeven van de jezuïeten dat gelegen was bij het gelijknamige fort aan de Brugse Vaart.

Auteurs: Lanclus, Kathleen