Dorp

Beschrijving

Straat vanuit het centrum (heraangelegd in 1988) in noordelijke richting met pleinvorming ter hoogte van de Biezenhoek. Op dit pleintje bevindt zich een waterput of bornput, uit de 16de eeuw, afkomstig van de opgravingen op de site "Hof van Poederlee" in 1974, zie gemeente-inleiding; opgetrokken uit ijzerzandsteen en baksteen en hier gereconstrueerd in 1994 (volgens infoplaat); het ontwerp van dit monument, dat werd ingehuldigd op 25/2/1995, is van de hand van architect P. Leysen. Nummer 60 met oudere kern, af te leiden uit het volume en jaarankers 1666. Nummer 24: burgerwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met bewaarde pui, in 1980 gerenoveerd naar ontwerp van P. Bellemans.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.