Leistraat

Beschrijving

Centrum van de gemeente met de kerk en heterogene bebouwing vanaf de 19de eeuw. Nummers 11 en 13 karakteristieke dorpswoningen van circa 1900 (zie mutatieschetsen en kadastrale gegevens) met twee bouwlagen onder zadeldaken; lijstgevels met witgeschilderde banden en rechthoekige muuropeningen.

Achter de kerk: monument "Wannes van Lichtert" door beeldhouwer T. Frantzen, ingehuldigd op 14 mei 2000.

Ten oosten van de kerk: driehoekig pleintje met arduinen monument als herdenking van honderd jaar Boerenkrijg. Gegroefde zuil met bolvormige bekroning en opschrift 1798-1898 op vierkante sokkel met afbeelding van wapens en vlaggen, gesigneerd Lemmes Herentals.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Lichtaart, schetsen 1901/7 (nummer 11).
  • Kadaster Antwerpen, Lichtaart, code 03 (vierde kwart van de 19de eeuw), (nummer 13).
  • PEETERS V., Een monument voor Lichtaart en de Kempen, Kasterlee, 2000.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita