Markt

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "de Plaetse". Driehoekig dorpsplein, afgezet met linden. Het monument voor de gesneuvelden met bekronend Heilig Hartbeeld bevindt zich ten zuiden; het Heilig Hartbeeld werd opgericht in 1927, ter herinnering aan de Blijde Intrede van Kardinaal Van Roey; de schandpaal van 1759 bevindt zich ten noorden.

De westzijde wordt ingenomen door het monumentale Kardinaal van Roeyinstituut (nummer 19), het moederhuis van de zusters van de christelijke scholen. Het gaat hier om een onderwijscomplex, waarvan de naam herinnert aan kardinaal Van Roey die in 1874 in een thans verdwenen boerenhuis in de Lepelstraat werd geboren.

Het gemeentehuis, gebouwd in de periode 1973-1975, is gelegen in de zuidoostelijke hoek.

• Van Vorsselaer tot Vorselaar, Heemkring Joris Matheussen, Vorselaar, 2000, p. 38.
  • Vorselaar. Het heden groet het verleden, Heemkring Joris Matheussen, Vorselaar, 1997, p. 95.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout.

Aanvullende informatie

Het Heilig Hartbeeld werd gesloopt bij de herinrichtingswerken van de Markt. Ter vervanging werd in 2006 een Monument voor de Vrede opgetrokken dat het samenwerken aan vrede symboliseert.