Eikendreef

Beschrijving

Kaarsrechte verbindingsweg tussen Beersebaan en vaart in de wijk zogenaamd Cementfabriek. Lintbebouwing van arbeidershuizen, in oorsprong opgericht door de North Portland Cement and Brick Works (Beerse). In 1892 waren de eerste zes huizen voltooid; in totaal zou de fabriek er veertig laten bouwen.

Per twee gekoppelde dubbelhuizen van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), alternerend met enkelhuizen van twee traveeën in spiegelbeeld met aanleunende uitbouw onder lessenaarsdak. Verankderde bakstenen lijst- en zijpuntgevels, aanvankelijk met getoogde muuropeningen en luiken. Bijhorende achterbouwen. Verschillende latere aanpassingen. De smalle doorgang naast nummer 21 leidt naar de kerk.

Auteurs: Plomteux, Greet