Hoogstraat

Beschrijving

Gelegen in het centrum. Drukke winkelstraat met lintbebouwing waarvan de oudste panden in kern opklimmen tot de 19de eeuw; naar de hier talrijke bepleisterde en beschilderde lijstgevels werd Puurs begin 20ste eeuw "de witte stad" genoemd; onder meer het sterk aangepaste nummer 56 met bewaarde mezzanino. Inplanting van dekenij en gemeentehuis. Nummers 44 en 58 met bewaarde neoclassicistische winkelpuien. Nummer 1 van 1929 naar ontwerp van M. Steylaers, gelegen op de hoek van de Heilig Hartplaats met Heilig Hartbeeld ingehuldigd in 1930 en onduidelijk gesigneerd Jos Van Uytvanck/1929. Nummer 99 eveneens naar ontwerp van M. Steylaers, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita