Terbeeksestraat

Beschrijving

In het dorpscentrum vertrekkende (verlengde van Het Lak) lange straat, kruist de autosnelweg E 19 en loopt in zuidwestelijke richting naar het gehucht "Terbeek" in Loenhout.

De achterin gelegen "Rooimanshoeve", modo Rauwmoershoeve (nummer 55), gaat terug op een zogenaamde hertogse hoeve, aangeduid en vermeld door Ferraris (circa 1775): heden een op de oude inplanting gelegen sterk gerestaureerd hoevecomplex met behouden benaming; oorspronkelijk een U-vormige hoeve met ten noorden een woonstalhuis, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (woongedeelte) en het eerste kwart van de 20ste eeuw (stal); ten zuiden een schuur van 1927 met hergebruik van 17de-eeuwse balken, en een verbindingsgebouw tussenbeide met een doorrit naar de binnenplaats; stallingen en bergruimtes uit midden 19de eeuw.

Nummers 52-54 tevens een sterk verbouwd monumentaal hoevecomplex, de "Zwartgoorhoeve", opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw (?).

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle