Rommensstraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen Meerdorp en de Donckstraat; zogenaamd naar de gekende familie Rommens, sinds generaties inwoners van Meer. Naar de Donckstraat toe destijds typische kleinschalige dorpswoningen, overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw: nummer 2 mits vervanging van het oorspronkelijk houtwerk met bewaarde straatgevel; op nummer 2A behoud van het volume, zie vernieuwde voorgevel met gewijzigde indeling.

Nummer 4: voormalige sigarenmakerij (linker gedeelte) met aanpalende woning en winkel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; langgestrekt volume van twee en vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); ter hoogte van verbouwde rechter travee bevond zich een houten winkelpui; heden verbouwd en aangepast tot vier appartementen; recent door brand zwaar beschadigd.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle