Meerseweg

Beschrijving

Vormt het merendeel van de noord-zuid-verkeersas, die in zuidelijke richting naar Minderhout loopt en in noordelijke richting opgesplitst wordt in verbindingen naar Zundert (Nederland), naar Meerle of Meersel-Dreef; verbindingsweg tussen Minderhout en Meerdorp, aangelegd in 1867-1868.

Losstaande woningbouw en handelszaken in een banale 20ste-eeuwse architectuur alterneren met veelal aangepaste hoeven uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummers 5-7 enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met parement van circa 1935. Lijstgevel van rode en bruine parementsteen met gevarieerd siermetselwerk op arduinen plintje; uitgespaarde inkom met afgeronde muurpartij; een als erker uitgewerkte bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk, gekleurd glas in lood en faience-lekdrempels; penanten tussen de venstertraveeën opgevat als kolom van zwart-goude faience; op de bovenverdieping vensterband met afronding aan één zijde.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle