Lodewijk De Konincklaan

Beschrijving

Verlengde van de Heilig Bloedlaan richting Lier, tot aan de grens met Rijkevorsel (zie oude benaming "herbane naar Lier", later "Steenweg naar Rijkevorsel"). Huidige naamgeving in 1930 ter herinnering aan de Hoogstratense dichter (1838-1924).

Veelal vrijstaande of gekoppelde enkelhuizen uit het interbellum met elementen ontleend aan het eclectisme, de art deco, de cottagestijl of de nieuwe zakelijkheid en gebouwd op een verspringende rooilijn. Lijst- en topgevels, twee tot vier traveeën en twee bouwlagen onder zadel- of (pseudo-)mansardedak, veelal met siermetselwerk en kenmerkende erkers en/of balkons, soms met origineel schrijnwerk en glas in lood. Gebruikelijke plattegronden met achterbouw.

• Gemeente-archief Hoogstraten, machtiging verleend door het Ministerie van Openbare Werken 11/7/1939 (nummer 264, naar ontwerp van A. Gruyaert uit Zandhoven). 12/5/1933 (nummer 266), 27/5/1936 (nummer 268), 13/1/1933 en plan gedateerd 24/10.1941 (nummer 288, beenhouwerij "Frans Van Hoeck-Huyseghems slachter" met in 1941 door P.B. De Wilde verbouwde pui en bewaarde rokerij confer monumentale schoorsteen), 15/6/1935 (nummer 304), 30/10/1935 (nummer 306), 19/11/1927 (nummer 347), 21/4/1936 (nummers 371-373).

Auteurs: Plomteux, Greet