Klein Eyssel

Beschrijving

Zogenaamd naar het oude landbouwgehucht "Clyn Eyssel"; in de middeleeuwse akten meestal sprake van "Eyssel" (1458), vanaf de late middeleeuwen wordt er een onderscheid gemaakt tussen Groot en Klein-Eyssel waarbij Groot-Eyssel ten zuiden ligt van Klein-Eyssel.

Mogelijke toponymische verklaringen zijn de afleiding van het Germaanse "aina" en "sali" wat "eenzaam huis" betekent of de afleiding van "eussel", een plaats waar voorraad is voor mens en vee, land en weide dus.

Rechtlijnige verbindingsstraat tussen Meerle (Strijbeekseweg) en het gehucht Meersel (Dreef) met kleine vertakkingen; op oost- en westelijk uiteinde vrijstaande 20ste-eeuwse woningbouw, daartussen nog zeer landelijke open omgeving met vernieuwde hoeven of nieuwe landbouwbedrijven.

• MUËSEN G., Meerle en het land van Hoogstraten in de Middeleeuwen, in Jaarboek van de Koninklijk Hoogstraatse Oudheidkundige Kring, LI, 1996.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle