Gelmelstraat

Beschrijving

Oostelijke zijstraat van de Vrijheid; oude weg naar Gelmelslot in een brede bocht uitkomend bij de voormalige Bouwhoef op de grens met Wortel. Eerste vermelding in 1361; later vertrekpunt van de staatsbaan Hoogstraten-Merksplas-Turnhout, aangelegd in 1850-1900. In de 14de eeuw zogenaamd Lombaertstraat, nadien Gelmelstraat en in de volksmond zogenaamd Kermisstraat. In de 18de eeuw (zie Ferrariskaart) enkel bebouwd nabij de Vrijheid. Heden lintbebouwing met voornamelijk arbeiders- en burgerhuizen uit de 19de- en de 20ste eeuw, twee schoolcomplexen en kasteel.

• LEUNEN M., Hoogstraten. Historisch fotoboek, Retie, 1982, p. 66-75.

Auteurs: Plomteux, Greet