Chaamseweg

Beschrijving

Circa 1908 aangelegd als gekasseide verbindingsweg; van in het dorpscentrum vertrekkende straat, loopt in noordoostelijke richting naar Chaam (Nederland).

De nummers 11, 13, 15, 17 eenheidsbebouwing van losstaande boerenarbeiderswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw: dubbelhuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint met muurbanden en boogstenen van gele en/of gesinterde steen en houten kroonlijst, nummer 13 met modillons, nummer 15 met klossen; segmentboogvormige of rechthoekige muuropeningen met houten latei onder blind segmentboogveld, enkel nummer 17 met bewaard houtwerk; elk met aan- of bijbouw onder zadeldak. Zie ook Gemeenteplein 4.

Ten noordwesten van de Chaamseweg ligt het domeinbos "de Elsakker", in de 18de- en 19de eeuw nog uitgestrekt heidegebied, op de Vander Maelenkaart (circa 1854) afgebeeld als "Vré Heyde" en "Zand Heyde", van het zuidoosten naar het noordwesten opvallend doorsneden door een aangelegde dreef leidend naar een centraal gelegen bosstrook, heden is dit de zogenaamde Polderdreef; op de kruising van deze hoofddreef met een zijdreef bevindt zich de "H. Hartkapel" uit 1920, zie gevelsteen met initialen L.-D. in zijgevel: rechthoekig gebouwtje van bak- en zandsteen op arduinen plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); puntgeveltje op schouderstukken, voorzien van een aandak met bekronend stenen kruis, geflankeerd door versneden steunberen met dekstenen, spitsboogdeur met ijzerwerk, marmeren gevelplaat met inscriptie; zijgevels met rechthoekige spaarvelden waarin spitsboogvenstertjes.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle