Bredaseweg

Beschrijving

Verbindingsweg in de noordoostelijke richting naar Meerle; kruist De Mark. Op de samenvloeiing van de Mark en de Noord-Mark, nabij de voormalige herberg "De Zeeman", bevond zich destijds de "watermolen van Ibbrugge"; De oudst gekende vermelding hiervan dateert -samen met die van de Larenmolen van Hoogstraten- van 1381; de laatste resten van de molen werden vermoedelijk midden 19de eeuw afgebroken naar aanleiding van het verleggen van de oude rivierbedding die voorzien werd van een nieuwe brug. Op de Vander Maelenkaart (circa 1854) expliciete vermelding van "Zeeman Cab(aret)" en "Volmole Brug" aan hoogstwaarschijnlijk nog de oude rivierbedding, geen aanduiding meer van de molen zelf.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle