Molenstraat

Beschrijving

Deel van de dorpsstraat tussen Kerkplein en Turnhoutseweg met verspringende rooilijnen. De straat telt verschillende aangepaste dorpshuizen met oudere kern, onder meer nummer 42, zie zijpuntgevels met aandak en vlechtingen en achterbouw.

Van de vroegere windmolen waarheen de straat voerde, opgericht in 1855, bleef alleen de nauwelijks herkenbare romp bewaard als deel van een meubelzaak op nummer 73 A. De Molen Loots (naar de familie die de molen al bijna twee eeuwen in bezit heeft) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), gebouwd in 1855. Al in 1683 is er sprake van een korenwindmolen op deze locatie, waarschijnlijk een houten standaardmolen. In 1834 richt Frans Loots er een nieuwe houten achtkante bovenkruier (met stenen basis) op die gebruikt werd als graan-, pel en oliemolen. Een twintigtal jaar later, in 1855, werd de molen herbouwd in steen op dezelfde fundamenten. In 1877 werd er enkel nog graan gemalen. In 1952 werd de molen ontdaan van kap en gevlucht maar men bleef nog enkele decennia verder elektrisch malen in de romp. Het interieur van de molen ging echter geheel verloren door enkele branden en uitwendig werd de romp ingrijpend gerenoveerd en opgenomen in een handelspand.

Auteurs: Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert