Loveren

Beschrijving

Loveren ("ven in een beboste plaats", voor het eerst vermeld in 1336), is een oude woonkern aan het kruispunt van de vroegere handelswegen Antwerpen - 's Hertogenbosch / Turnhout - Breda; in 1612 verleende Philips Willem, prins van Oranje, toestemming om er tweemaal per jaar paardenmarkt te houden.

Het centrum bestaat nog steeds uit een begraasd en beboomd driezijdig plein met pomp op de plaats van de voormalige drenk. Het gehucht werd jarenlang beheerst door een grote hoeve, later uitgebouwd tot kasteel Bruheze, waarvan de ruïne in 1870 werd gesloopt.

Auteurs: Plomteux, Greet