Kerkplein

Beschrijving

In dorpscentrum gelegen plein met voormalige parochiezaal van circa 1908 (nummer 2, sedert 1997 kaarsenmuseum) en herberg (numemr 4, circa 1919 doch met oudere kern) aan zuidzijde; de gehele noord- en een deel van de westbebouwing liggen op Baarle-Nassau.

Noordelijke demarcatielijn met in 1976 opgerichte kopie van grenspaal met kencijfers 214 en 215, herinnerend aan de onmogelijkheid om in 1842-1843 de Belgisch-Nederlandse grens tussen palen 214 (Meerle) en 215 (Poppel) vast te leggen; het jaartal 1198 verwijst naar de oorsprong van de dubbele nationaliteit van Baarle-Hertog-Nassau.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet