Zeebruggelaan

Beschrijving

Lange verbindingsweg van de Brugse Steenweg naar Zeebrugge. Huidige benaming van 1961. Het westelijk gedeelte van deze laan - over de spoorlijn - heeft een gebogen tracé (aangelegd in 1938-1940) om vervolgens over te gaan op het rechte tracé van de zogenaamde Evendijk (zie ook Evendijk West, Evendijk Oost en Colombus), vermoedelijk de tweede Evendijk, opgeworpen circa 1070-1080 (tussen 1100 en 1134 volgens andere bronnen). Vermelding van deze dijknaam op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Vander Maelenkaart (gabaseerd op basiskaart van 1842), op eerst genoemde kaart ook als "Chemin de Isabelle".

Eens over de spoorlijn, ten zuiden, en vooral ten noorden van deze laan, verkavelingen vanaf de jaren 1960-1970 (onder meer wijk Columbus) en tevens een aantal campings, over de polderlaan een min of meer bewaard landelijk gebied met de historische hoeve "Raaswalle" (zie nummer 163).

De voormalige Stationsstraat (van de Brugse Steenweg tot de spoorlijn) . aangelegd tussen circa 1883 en 1911 zie kaarten van het Militair Cartografisch Instituut - is in 1970 geïncorporeerd, daar het stationnetje op de lijn Brugge-Blankenberge was gesloopt. De oudste bebouwing van huizen bevindt zich aan de vroegere Stationsstraat, lintbebouwing van arbeidershuizen of kleine burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nummer 21 met muurankers "1908" in de vrijstaande linker zijgevel. Breedhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder (gamansardeerde) zadeldaken. Parement van baksteen met siermetselwerk, ook gecementeerde parementen met uitgewerkte druiplijsten en sluitstenen. Het achterin gelegen beluik, nummers 29 A-D, is mogelijk in kern laat 18de-eeuws of vroeg 19de-eeuws zie aanduiding op Ferrariskaart (1770-1778) en 19de-eeuwse stafkaarten, heel dicht gelegen bij het boerenhuis van een hoeve bij het kasteel van Uitkerke.

Ter hoogte van nummers 172-174, dicht bij de grens met Zeebrugge, ten noorden aan de weg gelegen, een viertal bunkers uit de Eerste of de Tweede Wereldoorlog.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 209-210.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise