Vrijheidsstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de IJzer- en de L. Dujardinstraat. De straat wordt getrokken circa 1894, in het kader van de algemene aanleg van het Westkwartier in Blankenberge. Daarbij krijgen privé-personen de mogelijkheid om straten te openen, indien zij dat wensen. Zo wordt de Vrijheidsstraat aangelegd door de erfgenamen van "den heer Julius de Bie de Westvoorde". De nieuwe straten worden in een gemeenteraadszitting van 1901 officieel van een naam voorzien. De basisbebouwing van de Vrijheidsstraat bestaat uit burgerhuizen met lijstgevels van twee traveeën en drie en een halve bouwlaag (souterrain), waarvan de meeste gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zoals overal in de straten van dit Westkwartier, is er een typische tweeledigheid van de afwerking van de parementen: enerzijds met traditionele, neoclassicistisch getinte cementering, anderzijds met geglazuurde tegels wat wijst op een invloed van de art nouveau. Gecementeerde gevels bij nummers 12, 15 en 24 ("Villa Mon Rêve"). Geglazuurde tegels bij nummer 4, tegels gesigneerd "G. De Wispelaere-Blankenberge"; nummer 10, "Villa Fernande", tuitgevel met mooi hekwerk aan de deuren; nummer 16, "Villa Leopold-Madeleine". Het modernistische hoekpand op nummer 2/ IJzerstraat is voorzien van gele en bruine tegels op de onderbouw.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 203-204.
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art Nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankeberge, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise