Van Mullemstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Grote Markt (Generaal Lemanstraat) en de Van Maerlantstraat. Aangelegd op het einde van de 19de eeuw, in het kader van het Algemeen Plan van Aanleg van het Westkwartier van 1894. Het was de bedoeling om de nieuwe straat "Zeewezenstraat" te noemen, maar in 1901 wordt gekozen voor de Van Mullemstraat, ter ere van Alfons Van Mullem (1834-1914), gewezen burgemeester van Blankenberge. Oudste gebouwen dateren van circa 1900, en hebben vaak een parement van geglazuurde baksteen, voorbeeld rij van nummers 11 tot 19, nummer 10, nummers 25 en 27; nummer 19, "Stil Gezellig" heeft bewaard schrijnwerk met de typische indelingen van het bovenlicht, nummer 27, "Villa Louis" genaamd. Nummer 6, in gebruik als fitnesscomplex, pakhuis gedateerd "1924", met een gelijkaardige bakstenen gevel met driehoekig fronton in de Notebaertstraat. Voornamelijk burgerhuizen, ook enkele herenhuizen, zie nummers 3-5 en 7.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 189.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise