Stationsstraat

Beschrijving

Rechte straat vanaf het Leopold III-plein (voorheen Stationsplein) tot de Prinsenlaan. Privé-eigenaars krijgen in 1882 de toelating om een straat te trekken "van het dijkje (= huidige Onderwijsstraat) tot het gasgesticht". Huidig tracé aangeduid als "rue du gaz" op het verkavelingsplan van 1889 rond de nieuwe Sint-Rochuskerk, de benaming "Gasstraat" blijft behouden tot 1934. Voor de Tweede Wereldoorlog een .achtergebleven. straat, wordt er na de oorlog grondig gesaneerd.

Aaneengesloten bebouwing van smalle arbeidershuizen (eerste kwart 20ste eeuw) van anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, dikwijls aangepaste parementen (bijvoorbeeld nummers 6, 8, 12). Tevens appartementsbouw van twee à drie bouwlagen onder platte daken uit de jaren 1940-1950, met typischeparementen van gele of witte sierbaksteen: onder meer nummer 26 A/ Marie-Josélaan en nummer 64 (gesigneerd ". A. Van Schepdael architect Blankenberge"). Nummer 68/ Prinsenlaan als markerend hoekappartement uit de jaren 1950 met portaal onder golvende luifel. Op de hoeken met de Hanneuse- en de Pierstraat, sociale (?) appartementsbouw uit de jaren 1980-1990.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 171.
  • BOTERBERGE R., De Sint-Rochuskerk van Blankenberge, Blankenberge, 1991, p. 42.