Onze Lieve Vrouwstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Rogierlaan en de J. de Troozlaan, getrokken in 1898 en in een gemeenteraadszitting van 1901 van de huidige naam voorzien, samen met twintig andere nieuwe straten in de stadsuitbreiding rond de Sint-Rochuskerk. De basisbebouwing in de straat bestaat uit eenvoudige lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, hetzij met gecementeerde gevel, voorbeeld nummer 10, neoclassicistisch getint, hetzij met geelbakstenen parement, voorbeeld nummer 4, "Villa Fernanda", gedateerd "1927", nummer 5 "Villa Cecile" en nummer 6. Talrijke huizen met vernieuwd parement of volledig vervangen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 128-130.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise