Malecotstraat

Beschrijving

Rechte straat van de J. de Troozlaan tot de G. Charlierhelling, ten oosten van de Sint-Rochuskerk. Deze straat in het verlengde van de huidige G. Charlierhelling (voor 1925 Malecothelling) zou reeds circa 1876, kort na de aanleg ervan, vernoemd zijn naar de in1866 overleden Leon Malécot, ingenieur van Bruggen en Wegen, die aan de basis lag van de gedachte om Blankenberge te verbinden met het binnenland door de aanleg van een spoorweg, en stichter van het "Grand Hôtel du Kursaal". Op het verkavelingsplan van 1889 rond de nieuwe kerk is deze benaming echter nog niet genoteerd en is het bouwblok (behorend tot de "Quartier Nord-Est") nog onbebouwd.

De basisbebouwing van de straat bestaat uit eind 19de- en begin 20ste-eeuwse burgerwoningen (de oudste teruggevonden bouwaanvragen gaan terug tot de vroege jaren 1890) met bel-etage, in heterogene stijlen. De huizen uit de jaren 1890 hebben een bakstenen of bepleisterde lijstgevel in de neoclassicistische traditie. Nummer 14, "Villa Adrienne", met verzorgde ornamentiek, zie hoofdje boven bel-etagevenster; nummers 16 en 18, elkaars pendant als neoclassicistische hoekpanden met de Van Monsstraat.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 108-109.
  • BOTERBERGE R., De Sint-Rochuskerk te Blankenberge, Blankenberge, 1996.