Langestraat

Beschrijving

Straat behorend tot het oude dambordpatroon van Blankenberge, ongeveer evenwijdig met de Zeedijk en gelegen in het verlengde van de S. Vernieuwestraat tot het stratenknooppunt met Casinostraat/ Langestraat/ Graaf Jansdijk/ Rogierlaan. Op de figuratieve kaart van "de Stadt ende Port Blanckenberghe" van 1697 door C. Lootijns aangeduid als "Peperstraete". Deze straat bestaat reeds in 1451-1452 wanneer een nieuw Schepenhuis wordt opgetrokken aan de oostzijde van het te slopen oude Schepenhuis. In 1532-1536 en nogmaals in 1680 wordt het schepenhuis (huidige hoek van de Langestraat/ Kerkstraat) (groter) herbouwd. Huidige straatnaam na 1790, mogelijk in de eerste helft van de 19de eeuw.

Vrij lange straat met een lang tracé, traditioneel met handels- en horecafunctie. De straathoeken zijn erg beeldbepalend onder meer door de hogere volumes van (voormalige) hotels uit de tweede helft van de 19de eeuw (nummer 20 "Hotel Scarphout", zie infra voor nummer 28 en nummer 50). Nummer 44, sinds de Eerste Wereldoorlog met feestzaal (interieur vermoedelijk uitgebroken). Erg beeldbepalend is het zogenaamd."Oud Stadhuis"/ Kerkstraat (zie Kerkstraat nummer 41) met pleinvormige uitbouw met recent beeld "De vuile Jeannette" en borstbeelden van Guillaume Charlier en "Blankenbergse visser". Bebouwing uit de eerste twee decennia van de 20ste eeuw met typisch parement van witte sierbaksteen (onder meer nummer 38, nummer 44, zie infra voor nummers 36, 46 en 58). Bepleisterde of gecementeerde, neoclassicistisch getinte smalle panden (eind 19de eeuw) met uitgewerkte banden en sluitstenen: nummers 59 (?), 61, 95/ Malecotstraat. Laatstgenoemde pand zogenaamd "Eole" met neobarokke deuromlijsting. De noordelijke straatwand is ter hoogte van de Casinostraat en het Casino weggebroken, recent plantsoen met kunstwerk "Le Vol" van M. Boerjan.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 103-104.
  • VAN RYSSEL C., Blankenberge, van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, p. 56.