L. Dujardinstraat

Beschrijving

Straat tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Van Maerlantstraat, met een knik ter hoogte van de Serg. De Bruynestraat. Getrokken eind 19de eeuw en genoemd naar voormalig burgemeester van Blankenberge Leon Dujardin (1830-?). Bebouwing bestaande uit bescheiden rijhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; deels onderbroken door garageboxen (ter hoogte van de Van Maerlantstraat) en appartementen tot vier bouwlagen. Deels traditionele lijstgevels in de 19de-eeuwse traditie, waarvan sommige van het bel-etagetype. Voorbeelden: nummer 7, "Les Goêlands", toegeschreven aan architect J. Heyneman (Uitkerke), met borstleuning op bel-etage in geometrische art-nouveauvormgeving; nummer 3/ Vrijheidsstraat, hoekpand (café "Rembrandt") met gecementeerde, neoclassicistische gevel met bewaarde houten kroonlijst en hoekbalkon; nummer 11/ Sergeant De Bruynestraat, gelijkaardig maar minder goed bewaard; nummers 6, 14, 16 en 17, eenvoudig gecementeerde lijstgevels, nummer 8 met dezelfde opbouw maar later bekleed met geglazuurde tegels. De kruising met de De Limburg Stirumstraat is uitgewerkt als een pleintje, met hoekpanden met afgeschuinde hoeken, voorbeeld nummer 31, modernistisch hoekpand van gele baksteen, winkelpui op de hoek betegeld met zwarte tegels, buisleuningen.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 58-60.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise