Koning Albert-I-laan

Beschrijving

Lange straat met een zware verkeersfunctie, verbindt in een gebogen tracé het Koning Leopold III-plein (destijds 'Stationsplein') met de A. Ruzettelaan. Aanleg tussen 1883 en 1911 blijkens de plannen van het Militair Cartografisch Instituut (opeenvolgende herzieningen). Huidige naamgeving in 1936. Vormt een ringlaan rond het vanaf de jaren 1960 aangelegde ooskwartier. Ten zuiden van de weg, klooster en kerk van de zusters Karmelitessen (zie nummer 43). Voorts aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen en appartementen vanaf de jaren 1930; drie à vier bouwlagen onder platte daken, voorlanden en deels keldergarages. Nummers 70, 76: burgerhuizen uit de jaren 1930, nieuwe-zakelijkheidstijl met elementen van de 'bootstijl' zie oculi, parementen van sierbaksteen en geglazuurde rechthoekige tegeltjes (zie infra voor nummers 16-18, 30 en 44). Markerende hoekappartementen uit de jaren 1950-1960, parementen van sierbaksteen: nummer 10/ R. Brulezstraat met afgeronde hoek, nummer 26/ Marie-Josélaan en nummers 52-54/ Prinsenlaan met afgeschuinde hoeken. Nummer 62: appartement uit de jaren 1960-1970 met natuurstenen parement en markerende halve verdieping. Nummer 59. zogenaamd "Floréal Club" van circa 1992, teruggaand op socialistisch vakantiehuis van circa 1925.

Naar het straatuiteinde toe, beeldbepalende appartementsblokken uit de jaren 1980 van zes bouwlagen (De Wandelaar nummers 29-30-31, Polderlaan 32-33), opgericht door de sociale bouwmaatschappij "Het Lindenhof". De namen van de blokken evenals de straatnaam "De Wandelaar" refereren naar zeevaarttermen.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 57, p. 95-96.
  • VAN RYSSEL C., Blankenberge, van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, p. 160.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise