Bakkersstraat

Beschrijving

Straat vanaf de kruising Manitobaplein/ S. Vernieuwestraat/ Langestraat tot de Zeedijk, haaks op deze dijk. De straat zou reeds bestaan hebben in 1452 en behoort tot het oude dambordpatroon van de stad. Op de "Caerte figurative van de Stadt ende Porte Blankenberghe" van Verplancke (1696) aangeduid als "Weststraete" als meest westelijke straat van de toenmalige stad (de westdijk was vermoedelijk nog niet bebouwd). De latere benaming Bakkersstraat refereert vermoedelijk aan het bakkersambacht. De monumentale, zogenaamde bakkerstrap naar de dijk werd in 1899 gebouwd in het kader van het groeiende toerisme. Ten oosten bij deze trap aansluitend, nummer 4: diephuis (eind 19de eeuw) van vier bouwlagen; typerende rondboogvensters en fronton met oculus. Restanten van typerende bebouwing uit eind 19de-begin 20ste eeuw als breedhuizen dikwijls met een parement van geglazuurde baksteen (onder meer nummers 18, 40) en mooie ijzeren balkons (onder meer nummer 13). Beeldbepalende hoekpanden onder meer nummer 39/ Langestraat (café "Scarphout") als neoclassicistische lijstgevel van drie bouwlagen onder mansardedak; hoekerker. Naar het straatuiteinde toe wordt het straatbeeld gedomineerd door de hoogbouw van de Zeedijk.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 16-18.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten waarin afbeeldingen van Uitkerke, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaarten nummers 88 en 89.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise