de Smet de Naeyerlaan

Beschrijving

Lange drukke laan tussen het station en de jachthaven, als een soort ring ten zuiden van het westelijke deel van het 19de-eeuwse centrum van Blankenberge. Deze straat wordt bij Koninklijk Besluit van 1893 gedecreteerd en wordt ontworpen als verbinding tussen de vismijn en het slachthuis. Voorheen "Tramlaan", omdat in 1894 de tramsporen van de Graaf Jansdijk doorgetrokken worden tot in deze laan. De tram volgt nog steeds deze laan. Het gedeelte ter hoogte van het Leopoldpark en de haven heet oorspronkelijk de Wenduinse Steenweg. In 1901 wordt de straat omgedoopt tot De Smet de Naeyerlaan uit erkentelijkheid voor Graaf Paul de Smet de Naeyer, die vooral als Minister van Openbare Werken belangrijk was voor de ontwikkeling van verschillende badsteden waaronder Blankenberge. In 1899 wordt ten westen van de nieuwe laan het hospitaal "Prinses Elisabeth" gebouwd naar ontwerp van architect M. Hoste (Blankenberge). In 1902 nemen de Zwarte Zusters uit Brugge hun intrek in de gebouwen; in 1927 wordt er een materniteit aangebouwd. Het gebouw wordt gesloopt in 1967, vanaf dan is er een hospitaal in de Dr. Verhaeghestraat. Ter hoogte van de L. Dujardinstraat is een parkje uitgewerkt rond het monument ter ere van Hendrik Conscience, dat daar in 1912 wordt geplaatst. Van bij de aanleg van de straat worden er veel hotels en horecazaken opgericht; heeft nog steeds een belangrijk aandeel in de straat, wat in de meeste gevallen een verbouwde begane grond met zich meebrengt. Heterogeen straatbeeld, voornamelijk bestaande uit lijstgevels tot vier bouwlagen van eind 19de/ eerste kwart 20ste eeuw. Lijstgevels deels gecementeerd, deels bekleed met geglazuurde tegels en deels met bakstenen parement. Gecementeerde en beschilderde gevels met neoclassicistische inslag voorbeeld nummer 57, nummer 64 vermoedelijk naar ontwerp van architect J. Heyneman (Uitkerke), nummer 96, nummer 114, nummer 126, nummer 157, nummer 173 en nummer 155, een hoog voormalig hotel. Lijstgevels die (eventueel later) bekleed werden met geglazuurde tegels, voorbeeld nummers 84 (met mooie neoclassicistisch getinte omlijstingen van de vensters), 103, zogenaamd "Welkom" naar ontwerp van architect J. Heyneman (Uitkerke) van 1912 en 109; soms met lichte art-nouveau-inslag voorbeeld nummer 18, "Villa Raisins", nummer 91 (zwaar verbouwd), nummer 131, met deels bewaard schrijnwerk. Enkele lijstgevels met bakstenen parementen daterend uit het interbellum voorbeeld nummers 12, 26 en 153 met eclectische, historiserende vormgeving in de arduinen ornamentiek; nummers 135 en 163, hoekpanden met sobere bakstenen gevels, nummer 129, "'t Zonneke", gedateerd "1923". Enkele trapgevels, voorbeeld nummers 128-130, eind-19de-eeuws pension met gecementeerde gevels, nummer 29, smal bakstenen geveltje met neorenaissancevormgeving, nummer 34, gedateerd "1923", nummer 17, puntgevel met houten erker en loggia op bel-etage. In de tweede helft van de 20ste eeuw, bouw van appartementen tot zes bouwlagen.

• BILE E., Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, p. 114-115.
  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 48-50.
  • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaarten nummers 80-81.
  • VAN RYSSEL C., Blankenberge, van herberg tot restaurant, Brugge, 1995, p. 32-34.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise