Westkerksestraat (Westkerke)

Beschrijving

Rechte straat van de Zuidpoort in Oudenburg tot aan het kruispunt met de Brugsesteenweg in Westkerke. Voor fusie met Oudenburg in 1977 de "Oudenburgstraat" genoemd. Vormt samen met Eernegemsestraat grosso modo de grens tussen Westkerke en Roksem; noordelijke helft gelegen in Oudenburg en Roksem, zuidhelft in Westkerke. Circa 1845 getrokken, deels op en deels ter vervanging van de historische straat tussen de twee dorpskernen (opeenvolging van de huidige Redinnestraat, Oude Gistelweg en Vervlotenweg). Langs deze straat, op de grens met Oudenburg, wordt circa 1600 een kapel voor "Onze-Lieve-Vrouw van de Goede Boter" (hoek Goedeboterstraat) gebouwd, afgebroken in jaren 1990. Heterogene bebouwing langs de weg, voornamelijk daterend uit de 20ste eeuw. Tegen het kruispunt in het centrum van Westkerke aan, 19de-eeuwse rijbebouwing, deels met vernieuwde parementen.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda