Kerkstraat

Beschrijving

Noord-zuid-straat van de Mariastraat, ter hoogte van de kerk, recht naar de Hoogstraat. Haaks op de Mariastraat: samen vormen ze de historische kern van Oudenburg, gebaseerd op de basisstructuur van het Romeinse castellum (cardo en decumanus). Vroeger "Burchtstraat" (eerste vermelding van Kerkstraat in 1752), omdat de straat gelegen was naast de middeleeuwse Burg. Bebouwing steeds onvolledig, zie Sanderus (1641), Ferraris (1770-1178), Atlas der Buurtwegen (1845). Pas vanaf de 19de eeuw wordt aan rijbebouwing begonnen. Huidige basisbebouwing bestaande uit arbeidershuizen van het eerste kwart van de 20ste eeuw, van twee traveeën en anderhalve of twee bouwlagen, bijvoorbeeld nummers 1-3, nummers 5-7, met bakstenen gevels, nummer 13 met beraapte gevel en nummer 17 bekleed met faiencetegels. Twee vrijstaande art-deco-getinte burgerhuizen, zie nummer 19 naar ontwerp van architect J. Verlinde en nummer 21, in dezelfde trant. Aangevuld met nieuwbouw aan noorduiteinde.

• GYSSELING M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 120-121.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda