Geografisch thema

Hoogstraat

ID
5378
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5378

Beschrijving

Rechte straat als zuidgrens van de historische kern van Oudenburg, van het Marktplein tot aan de Westkerksestraat/Weststraat. Behoort tot het bewaarde middeleeuwse stratenpatroon, dat op de Romeinse basisstructuur is georiënteerd. Eerst als "Ooststraat" aangeduid (1396), vanaf 1484 met de huidige benaming. Heterogeen straatbeeld, basisbebouwing daterend uit 19de of begin 20ste eeuw. Voornamelijk woonfunctie voor burgers, bijvoorbeeld nummer 11, neoclassicistisch dubbelhuis, nummer 16-18, 19de-eeuwse burgerhuizen met voortuintjes. Ook enkele arbeidershuizen bewaard, zie nummers 5-7. Tweede belangrijke bouwfase in interbellum, bijvoorbeeld nummer 4, met art-deco-inslag. Belangrijke straat in het dorp: uitgekozen voor vestiging van vrije beroepen, zie nummer  28, van oudsher de notariswoning, en voor de vestiging van de dorpsscholen. Vrije Basisschool (nummer 15) gaat terug op 19de-eeuwse school op de plaats van de huidige nieuwbouw: in 1847 stichten de zusters van Onze-Lieve-Vrouw het "Institut Notre-Dame", een pensionaat voor burgerdochters en een leer- en werkschool voor externen. In 1930 wordt rechts van de vrije school, op de hoek met de Westkerksestraat, een nieuwe grote gemeenschapsschool gebouwd naar ontwerp van bouwmeesters A. Van Coillie (Roeselare) en J. Deboutte (Elsene) (gesigneerd op bouwplannen). In de gevel wordt een reliëf met het wapenschild van Oudenburg ingemetseld, afkomstig van een gelijkaardige pijler als de "schandpaal" in het Limburg an der Lahnpark. In de jaren 1990 gerenoveerd tot cultuurcomplex "De Zuidpoort", waarin onder meer de Openbare Bibliotheek. Vroeger ook enkele herbergen, onder meer het "Christen Gildhof", ter hoogte van huidige nummer 6.

  • GYSSELING M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 142-143.

 


Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van STRUYF J. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oudenburg, Deelgemeenten Ettelgem, Roksem, Westkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning met trapgevel

  • Omvat
    Eclectisch herenhuis

  • Omvat
    Paardenstallen van herenhuis

  • Omvat
    Villa in cottagestijl

  • Is deel van
    Oudenburg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoogstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5378 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.