Goedeboterstraat

Beschrijving

Landelijke weg vanuit het centrum van Oudenburg aan de Westkerksestraat tot aan het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Vormt grens tussen Westkerke en Oudenburg. Huidige naam komt voor op de Popp-kaart (circa 1850), als vertaling van de zogenaamd Franse "Bombeureweg", genoemd naar de verdwenen 17de-eeuwse hofstede met de naam "de Bombeure". Op de hoek met de Westkerksestraat, op de grens tussen Oudenburg en Westkerke, sinds circa 1600 het kapelletje "Onze-Lieve-Vrouw van de Goede Boter", in jaren 1960 afgebroken. Losstaande huizen in verspreide bebouwing. Van oorspronkelijke landelijke bebouwing blijft weinig over, bijvoorbeeld nummer 84, verbouwd hoevetje naar verluidt met 18de-eeuwse kern. Vanaf Kasteeldreef richting stadskern, woonhuizen zonder vroegere landbouwfunctie, bijvoorbeeld nummers 20 en 58, losstaande begin 20ste-eeuwse dubbelhuizen met gecementeerde gevels.

• GYSSELING M., Toponymie van Oudenburg, Nomina geographica Flandrica. Monographieën 4. Onomastica Neerlandica, Brussel, 1950, p. 131.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda