Brugsesteenweg (Roksem)

Beschrijving

Lange licht gebogen straat met oost-west verloop doorheen het grondgebied van Roksem tot circa 1977 "Steenweg op Brugge". Is deel van de Gistelsesteenweg, zogenaamd te Westkerke (ten westen) en te Zerkegem (ten oosten). Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Chaussée de Nieuport à Bruges". Aangelegd onder het Oostenrijkse bewind in 1755 als "Steenweg Brugge-Gistel-Nieuwpoort", een rechttrekking van het tracé van de reeds bestaande Oude Bruggeweg ten noorden. In de 19de eeuw op de noordwestelijke hoek met de Zeeweg eertijds een cabaret-estaminet, "De Gaffel", aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843); op kaart Vandermaelen (1845) aanduiding van een bijkomende nieuwe herberg en dancing 'De Gaffel' aan de overkant ervan, in het derde kwart van de 20ste eeuw tevens een tijdje in gebruik als gemeentehuis. Verdwenen houten staakmolen uit het vierde kwart van de 19de eeuw aan westzijde, tussen de Brugsesteenweg en de Oude Bruggeweg. In 1899 werd vanuit het klooster van Sint-Vincentius à Paulo van Eernegem een klooster (nummer 91) opgericht met bijhorende school; laatstgenoemde tussen 1962 en 1964 verruimd en ingericht als noodkerk Oorspronkelijke landelijke bebouwing grotendeels verdwenen. In de 19de eeuw sporadische losstaande landelijke bebouwing; pas in de tweede helft van de 20ste eeuw verder aangevuld met al dan niet losstaande woningen.

• HAELEWIJN R., Oostenrijkse banen in West-Vlaanderen, in Studiën en berichten, deel 67, p. 69-115.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda