Koolaerdstraat

Beschrijving

Gedeelte van de noordhoofdstraat ten westen van de kerk, van de voormalige spoorlijn Torhout-Oostende (1867-1967), (Tempelhofstraat) tot de steenweg Torhout-Oostende. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) nog aangeduid als een landelijk gebied met verspreide bebouwing onder meer (kleine) hoeves (zie nummer 105). Vanaf 1902 ontwikkeling tot dichter bevolkte wijk ("De Kolaerd" of "Schoonhof") onder impuls van R. de Beaucourt de Noortvelde zie nummer 11 het zogenaamde "Schoonhof" gesticht in 1897. Straatbeeld gevormd door aaneengesloten bebouwing met arbeiders- en kleine burgerhuizen van anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) en alleenstaande villa's met cottage-inslag. Nummer 122: voormalig café op de hoek met de Steenbakkersstraat zie puilijsten.

• DEKEYSER H., Gistel in oude prentkaarten, waarin enkele afbeeldingen van Moere en Zevekote, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaarten 21 en 22.

Auteurs: Vanneste, Pol