Vanderstichelenstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Leopoldstraat en de Weststraat, evenwijdig met de Park- en Consciencestraat. In 1865 wordt door de gemeenteraad besloten tot de aanleg van de straat; wordt genoemd naar Jules Vanderstichelen (1822-1880), die als Minister van Openbare Werken een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij de aanleg van de haven van Blankenberge. Bebouwing bestaande uit rijbebouwing van de tweede helft van de 19de eeuw, voornamelijk met neoclassicistische, gecementeerde lijstgevels, voorbeeld nummer 13; enkele met parementen van geglazuurde tegels, voorbeeld nummer 40 (mooie balkons). De gelijkvloerse verdiepingen zijn vaak verbouwd voor winkel- of horecafunctie.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 55, 182-183.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise