Brugsesteenweg (Westkerke)

Beschrijving

Centrale oost-west-weg, in aansluiting met de Gistelsesteenweg, tussen het kruispunt aan de kerk van Westkerke tot aan de grens met Roksem. Gedeelte van de steenweg tussen Nieuwpoort en Brugge, via Gistel, aangelegd door de Oostenrijkers in 1755, gedeeltelijk langs het tracé van de Oude Bruggeweg, die reeds in de Romeinse tijd de verschillende dorpen verbond. In 18de eeuw slechts enkele verspreide huizen, in 19de eeuw dichtere bebouwing langs de weg, in aansluiting met de Gistelsesteenweg, onder meer met bakkerij en molen op het kruispunt. Heterogene bebouwing, tegen de dorpskern aan een rij huizen gebouwd in circa 1900, bijvoorbeeld nummer 30, met gecementeerde gevel; deels met vernieuwd parement. Verder naar het oosten losstaande huizen van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda