Vijfwegstraat

Beschrijving

Straat van de Oude Kerkwegel tot op het kruispunt van de Vijfwegstraat, Dorpsstraat, Korte Vijfwegstraat (deel van Paddegatstraat), de Oude Bruggestraat en de Oude Bruggeweg; de vijfde weg naar Zerkegem verdween in de jaren 1970 door het graven van de zandwinningsput voor de aanleg van de A 18. Het nieuwe straatje naar het achterliggende Stedelijk Sportterrein, heeft dezelfde naam. Reeds op de Ferrariskaart is een gehuchtje op het vijfwegenkruispunt aangeduid. In 19de en begin 20ste eeuw bebouwd met losstaande kleine hoeves en boerenarbeiderswoningen, waarvan er nog enkele bewaard zijn, bijvoorbeeld nummer 86. Aangevuld met en ondertussen overheerst door heterogene woningen van de tweede helft van de 20ste eeuw, gedeeltelijk losstaand, gedeeltelijk rijwoningen. Oorspronkelijk hele diepe bouwpercelen voor achterliggende tuinen, hier en daar huizen op ondertussen ingedeelde percelen, te bereiken langs steegjes.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda