Oude Dendermondsestraat

Beschrijving

Tussen Tisseltsesteenweg en de vaart. Eertijds belangrijke straat als deel van de verbindingsweg tussen Mechelen en Dendermonde, functie die in 1826 werd overgenomen door de Dendermondsesteenweg.

Straatbeeld sterk bepaald door de arbeiderswoningen, in de volksmond zogenaamd De Oude Root, die L. De Naeyer hier vanaf circa 1900 liet oprichten. Baksteenbouw van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan de straat), gebruik van gesinterde steen voor muurbanden en ontlastingsbogen, steekbogige muuropeningen. Nummers 29 en 41 gemarkeerd door topgeveltjes. Meerdere panden aangepast.

Auteurs: Steyaert, Rita