Oostvaartdijk

Beschrijving

Op de oostelijke vaartoever, vertrekkend ter hoogte van De Kraag (Willebroek) en eindigend op de Rupeloever. Pleinvorming ter hoogte van Sasplein met bewaard bruggenhoofd en pijlers van de voormalige Weduwe Van Enschodt-brug naar ontwerp van ingenieur Ch. Tossijns (1853-1945), de laatste tolbrug in België, die als Rupelovergang in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Antwerpen. Ten noorden gerestaureerde Sherman Firefly tank, ter herinnering aan de bevrijding van Willebroek op 4 september 1944.

Ten westen, in plantsoentje naast het sas: Nationaal monument Schippersgezin van G. De Nil, van 1979.

Vrij banale lintbebouwing met verspringende kroonlijsthoogte. Nummer 3: sterk aangepast 19de-eeuws pand, nummer 20 met art-nouveau-getinte achtergevel.

• DE DECKER K. 1978: De weduwe Van Enschodtbrug over de Rupel werd 125 jaar geleden ingehuldigd, 't Vaartland VI.1, 8-13.

Auteurs: Steyaert, Rita