Aaishovedriesstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de vermoedelijk tot de Frankische periode opklimmende dries van Ayshove, etymologisch te verklaren als "hoeve van Aio", in de Karolingische periode uitgegroeid tot een grote landbouwuitbating, later geëvolueerd tot burcht en huidig residentieel kasteel. Belangrijkste heerlijkheid van Kruishoutem, voor het eerst vermeld in 1227, in het bezit van Daniël van Machelen II.

Vroeger Kruisweg genoemd naar de oude kapel van het Heilig Kruis of Drieskapel gelegen op Ayshovedries, heropgebouwd in 1639 na de nieuwe stichting van de kruisommegang en gesloopt eind 18de eeuw. Vernieuwde kruisen bij het begin en einde van de straat, laatstgenoemd met opschrift op sokkel: "Herbouwd door gemeentebestuur in 1957", verwijzen naar de "Kruisommegang" of "Ommegang van Ayshove", reeds vermeld in de oudste kerkarchiefen van 1419. Oorspronkelijk bakstenen kapelletjes met beelden van de passie, onder meer opgesteld langs de Brugstraat, Ommegangstraat, Aaishovedriesstraat, Kasteelstraat en het dorp, vernieuwd in 1639 en behouden tot eind 18de eeuw. Heropgericht onder impuls van gemeentesecretaris R. D'Huyvetter, tussen 1954 en 1959 in de vorm van grote kruisen met betonnen Christusbeeld onder houten luifels, soms op de sokkel gedateerd 1959.

Heraangelegd driehoekig, door leilinden en lugusterhaagjes afgeboord pleintje met centraal kruis en twee rustbanken.

• GOEMINNE J., Kerkelijk Houtem, in HGOKO, XI, 1954, p. 99-103, 109-114.
  • VAN MARCKE C., De heerlijkheid Ayshove (1227-1622) en het Graafschap Kruishoutem (1670-1880), s.l., s.d., p. 8-15.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen