Everbeekplaats

Beschrijving

Gekasseid driehoekig kerkplein als centrum van de dorpskern van Everbeek-Beneden. Vier straten convergeren aan het dorpsplein: namelijk de Reepstraat (noordelijke pleinhoek), de Cordenuitstraat (oostelijke pleinhoek); in de zuidwestelijke pleinhoek de Nestor De Beckstraat en de Lessensestraat die zuidwaarts voert naar Lessen. Zuidelijke pleinwand met aaneensluitende rijhuizen, voornamelijk in de 20ste eeuw verbouwde en met bovenverdieping verhoogde oude dorpshuizen van één bouwlaag. Vrijstaande kerk op noordelijke helft van het plein, tot in het tweede kwart van de 19de eeuw met omringend ovaal kerkhof. Roepsteen liggend tegen de zuidelijke langsgevel van de Sint-Mariakerk.

• DE WIN P.- MOENS F., De "roepstenen" en "kerkpuien" in de provincie Oost-Vlaanderen, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Nieuwe reeks, Deel XLII, 1988, p. 48.