Brusselsestraat

Beschrijving

Brede rechte straat vertrekkend bij het einde van dorpscentrum richting Ninove, in 1828 aangelegd, op Poppkaart (derde kwart van de 19de eeuw) vermeld als "Route d'Audenarde à Bruxelles". Bij dorpscentrum voornamelijk arbeiderswoningen (nummer 2-20) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen verankerde enkelhuisjes volgens spiegelbeeldschema van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldaken. Merendeel gemoderniseerd, minst gewijzigde nummer 14-20 totaal verkrot.

Straat voorts gedomineerd door complex van de "Top Bronnen" (nummer 100, 102), met industriële gebouwen, bijhorend kasteel en parkdomein én "Koningsbronnen" (nummer 65). Richting Ninove hedendaagse villabouw.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos 1810-1861, (Bouwingen 1862-1887).
  • BAGUET P., Nog een pamflet betreffende de gemeenteraadsverkiezingen van 1932 te Nederbrakel, in Triverius, XVIII, 1, 1988, p. 47.
  • MAROYE P., 500 jaar Familie Maroye in Horebeke, Brakel en Lierde, deel 3, in Triverius, XXVIII, 4, 1999, p. 9-20.