Ouwegemsesteenweg

Beschrijving

Oostwest-lopende steenweg die het dorpscentrum dwarst, deels verbreed en rechtgetrokken in 1865. Parochiekerk met omringend kerkhof ten Westen van het kruispunt met Ouwegemstraat. De voormalige gemeenteschool, in kern van 1865, later uitgebreid en dienstig als bibliotheek en het voormalig gemeentehuis (nummer 88) thans OCMW-bureau in villastijl van 1959 naar ontwerp van architect C. Speeckaert, zijn achterin gebouwd waardoor een gemeentepleintje ontstond.

Nog overwegend 18de- en 19de-eeuwse bebouwing met kleinschalige dorpshuizen en boerenarbeidershuizen met één bouwlaag, soms met aangepast vensters (onder meer nummers 94, 104-110, 125) en burger- en winkelhuizen met twee bouwlagen (onder meer nummers 133, 137-139 en 141-143, laatstgenoemde met voorgevel en winkelpui uit het interbellum) en nog enkele hoeves.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nr. 3252.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 915-917.