Gauwstraat

Beschrijving

Zijstraat in dorpscentrum, voorheen zogenaamd "Kruisstraat", verbreed in 1913 (volgens Atlas der Buurtwegen 1842-1845). Heden voornamelijk rijbebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Eertijds bescheiden concentratie van industriële activiteit (nummer 1, 15). Vrije katholieke jongensschool Heilige Jozef van 1879, ter hoogte van huidige nummer 14-28, in 1907 verlaten voor nieuwe schoolgebouwen aan het Marktplein. Schoolgebouw in de jaren 1920 ingenomen door limonadefabriek "Lux Bronnen" van Henri Van Elsuwé en in 1935 gesloopt.

• BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 44, 53.
  • BRAKELS T., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 285.